BEYRUT’TA PATLAMA

 BEYRUT’TA PATLAMA

Nurdane Özdemir Sağkan/ Ankara– Beyrut’un liman bölgesinde, 4 Ağustos 2020’de, akşam 18.08 saatinde tüm şehri sarsan, çok yüksek şiddette bir patlama meydana geldi. Ölü sayısının yüzün üzerinde olduğu, çok sayıda yaralının bulunduğu, pek çok kişinin de enkaz altında kaldığı açıklandı. Binaların hasar görmesine, camların kırılmasına yol açan patlamanın, 4.5 şiddetinde bir deprem etkisi yarattığı belirtildi.

Görgü tanıkları, patlamanın şiddetli bir fırtına gibi arabaları salladığını, özellikle zemin kattaki evlerin camlarını kırdığını ve etkisinin 20 kilometre öteye kadar hissedildiğini anlattılar.

Amonyum nitrat yüklü depoya sıçrayan yangın, patlamaya yol açtı.

Patlama nedeniyle, 2 yüz 50 bin kişinin evsiz kaldığı, şehrin felaket bölgesine dönüştüğü ifade ediliyor.

Şehrin büyük miktardaki un ve gıda stokunun yapıldığı liman yakınlarındaki depo da, patlama sonrası kullanılamaz hale geldi.

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl’ın açıklamasına göre: Beyrut Limanı tamamen havaya uçmuş durumda. “2014 yılında, 2 bin 750 ton amonyum nitrat, bir gemi tarafından bir ülkeden bir ülkeye taşınırken, gemi Beyrut’ta arıza yapıyor, uluslararası kurallar gereği, yükü başka bir depoya boşaltılıyor ve altı yıldır bu depoda kalıyor. Deponun kime ait olduğu bilinmiyor. Yakın bir yerde yapılan tamirat sırasında kullanılan kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların neden olduğu yangın, depoya sıçrayınca patlama oluyor.

Hakan Çakıl, patlamadaki Türklerle ilgili açıklamasında da: “Altısı hafif, biri ağır yedi vatandaşımız yaralı” dedi. Çakıl, Türk Büyükelçiliği’nin, patlama yerinden on kilometre uzaklıkta bulunmasına rağmen odasının camlarının kırıldığını da ifade etti. Hakan Çakıl: Patlama alanına bir buçuk kilometre mesafedeki Ticaret müşavirliğimiz ve Kültür merkezimizde de hasar oluştuğunu sözlerine ekledi.

Bu patlamanın, Beyrut’ta iç savaş sonrası yaşanan en büyük yıkım olduğu belirtiliyor. Şehrin tam ortasında bulunan limanın çevresinde yer alan; kamu kurumları, kafe ve turistik restoranların da, büyük zarar gördüğü belirtiliyor.

Patlama lübnan’daki ekonomik krizi daha da arttırdı.

Lübnan, 2019 Eylül’ünden 2020 Mayıs’ına kadar geçen sürede tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşadı. Enflasyon oranı %169, işsizlik ise %35’lere yükseldi. Ekonomik krizin yol açtığı maddi imkansızlıklar, döviz kıtlığı gibi sebeplerle, hastanelere tıbbi malzeme alınamıyor ve bunların eksikliği yaşanıyor.

Patlamanın, binalardaki ve çevredeki fiziksel zarardan daha fazla insanlar üzerinde psikolojik zarar yarattığı ifade ediliyor.

Patlama hakkında farklı fikirler ileri sürülmekte. ABD Başkanı Donald Trump, ” Bu olay bir terör saldırısıdır,” dedi. Fakat bunun bir terör saldırısı olduğu teyit edilemiyor. Depo liman içinde ve Hizbullah bölgesinden uzakta, oraya ulaşmak için güvenliği geçmek gerekiyor.

Beyrut’a birçok ülkeden yardım geliyor

Fransa, Beyrut’a onlarca sağlık çalışanı, mobil sağlık birimi, on beş ton yardım taşıyan iki uçak, 5 yüz yaralının tedavisinde kullanılacak tıbbi malzeme gönderdiğini, Ürdün’de tüm gerekli personelin hazır bulunacağı bir askeri hastane kurulacağını açıkladı.

Çekoslovakya İçişleri Bakanı, Lübnan’a 37 acil kurtarma çalışanı yardım köpeği gönderdiğini belirtti.

Danimarka ve Yunanistan’da Lübnan’a insani yardım gönderiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da, Lübnan’a taziye mesajı yolladı.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir